Соціальні мережі та хейт

Хейт, агресивні висловлювання, негативні коментарі… Це поширене явище в мережі. Багато людей називають їх вираженням власної думки та переконань. Однак межа між ними часто досить тонка. Особливо сильний хейт можна знайти в соціальних мережах або в коментарях під статтями в Інтернеті. Чим характеризується хейт?

Хейт, що ж це …?

За визначенням, хейт – це агресивні висловлювання. Це критика когось або чогось. Найчастіше – анонімно або під псевдонімом. Чому? Автори таких висловлювань почуваються безкарними, коли виступають не під своїм іменем.

Коментарі характерні негативним змістом. Вони не підкріплені жодними аргументами. Це просто критика, негативна думка. Часто висловлюється у вульгарній, хамській манері. Ображає особу або осіб, до яких він спрямований. Виникає агресія, образа. Таке висловлювання виходить за рамки критики, це не оцінка, а звичайний, неприємний коментар.

Це явище дуже поширене в Інтернеті. Це пов’язано з певним відчуттям безкарності та анонімності. Багато хто вважає, що в Інтернеті існує беззаконня. Тому вони не задумуються, засмучують чи шкодять комусь їхні слова. Вони не думають, що їх покарають за ці коментарі. Проте, агресивні висловлювання та хейт вважаються злочином.

Хейт може бути у текстовій формі, але це не обов’язково. Нерідко зустрічаються меми або картинки, призначені когось образити. Часто хейтери також створюють відео ролики.

Ненависниками керують емоції. Вони хочуть швидко зняти гнів або страх, тому спрямовують ці емоції на інших людей. Однак не завжди це виглядає так. Багато людей холодно прораховують і зважують свої слова, перш ніж коментувати. Таким чином вони створюють тексти, які мають завдати якомога більшої шкоди одержувачу. Влучити у його слабке місце. Це мета хейтера.

Хейт у соціальних мережах

Чи є хейт новим явищем? Точно ні. Це не прийшло з розвитком Інтернету чи соціальних мереж. Його можна зустріти в партнерських кампаніях, і можна вважати, що з поширенням Інтернету хейт перемістився з реального світу у віртуальний. У мережі легше когось образити, особливо якщо ви не вказуєте свої персональні дані.

Як розпізнати хейт? Перш за все, його слід відрізняти від конструктивної критики. Така критика може бути негативною, але вона містить аргументи. Людина, яка висловлює таку думку, говорить, що йому не подобається і чому. Також може запропонувати рішення, які покращать ситуацію. Мета тут не просто образити когось чи висловитись в неприємній формі. Автор критики хоче, щоб той, на кого скерований коментар, знав, звідки взялася негативна оцінка. На основі цього він може робити висновки та щось покращити в майбутньому.

Хейтер не має на меті переконати людину щось змінити, наприклад у своїй роботі – фото чи відео. Йому просто щось не подобається і він виражає своє розчарування. Висловлюється негативно, виявляє свої почуття. Може когось образити. Він не аргументує свою думку.

Він може написати під чиїмось постом «ти тупий». «Твої роботи безнадійні». Це коментарі, спрямовані на те, щоб когось образити, позбавлені аргументів, засновані лише на почуттях особи, яка коментує. Автором керує бажання висловити негативні почуття до когось. Він хоче когось образити. Весь образливий контент без аргументів – це хейт.

Найчастіше коментарі такого типу з’являються під постами людей, відомих в мережі або за її межами. Жертвами хейт стають політики, актори, спортсмени, впливові особи, а також компанії. Хейтери почуваються анонімними та безкарними, тому охоче виливають свої образи в Інтернеті.

Хейт і наслідки для нашої компанії

Сьогодні користувачі частіше, ніж раніше, шукають інформацію про продукти та компанії в Інтернеті. Вони перевіряють пропозицію компанії, охоче читають, що пише про себе бренд. Вони стежать за публікаціями в соціальних мережах. Не менш часто вони шукають відгуки про товари чи послуги. Те, що про них пишуть інші клієнти, дуже часто впливає на остаточне рішення про покупку. Якщо в Інтернеті буде багато негативних відгуків, користувач може відмовитися від покупки.

Відгуки не завжди бувають конструктивними. Трапляється, що незадоволені клієнти – або люди, не пов’язані з брендом – залишають ненависні коментарі. Також є рецензії без аргументів. Теж нерідко конкуренція вдається до нечесних дій, хейту та написання негативних відгуків.

Чи може це зашкодити компанії? Звичайно. З одного боку, поширений хейт, неприязні коментарі, злоба і хамство відлякують потенційних клієнтів. Ніхто не любить перебувати у негативному оточенні. З іншого боку, негативні відгуки, особливо неправдиві, можуть вплинути на оцінку компанії та зменшити кількість нових клієнтів.

Як захиститися від нього?

Як боротися з хейтом? Це явище настільки поширене, що його важко повністю уникнути – особливо якщо ви керуєте великою, відомою компанією. Працюючи в соціальних мережах, варто стежити за тим, що ви пишете. Слово має велику силу. Контент на сторінках компанії дуже важливий. Перевірте, чи не викликають ваші пости суперечок. Ви створюєте цікаві, зрозумілі, лінгвістично та орфографічно правильні, переконливі тексти? Кожен може прочитати зміст ваших текстів. Вони не можуть нікого ображати чи дискримінувати.

Якщо є негативні коментарі, спочатку ще раз перевірте, чи не зробили ви помилки або, чи могли ваш пост неправильно зрозуміти. Якщо відгуки невиправдані, образливі для вас або компанії, не видаляйте їх. Видаляйте лише ті, у яких немає цензури. Відповідайте на критику. Будьте культурними. Контролюйте свої емоції, враховуйте кожну думку. Таким чином ви покажете одержувачам, що цінуєте кожен коментар і намагаєтеся допомогти в будь-якій ситуації.

Не дозволяйте образливому, неприємному змісту провокувати вас. Не відповідайте таким же тоном. Тоді навіть хейт під вашими постами не змусить клієнтів відмовитися від ваших послуг або припинити купувати ваші товари.

Хейт – поширене явище в Інтернеті. Цього неможливо уникнути. Мережа дала користувачам право голосу, і вони охоче ним користуються. Не всі ввічливі та добрі. Люди, які почуваються безкарними та анонімними, виражають своє розчарування, ображаючи інших. Багато людей знайомляться в соціальних мережах. Не всі один одному сподобаються. Пам’ятайте про культуру вираження на профілі вашої компанії, навіть якщо є негативні відгуки. Таким чином ви продемонструєте свій професіоналізм. Клієнти це обов’язково оцінять.

Соціальні мережі також часто використовуються для реклами та рекламної діяльності. Вони знають, як здійснювати діяльність на партнерській платформі, такій як clickhub. Ефективно проведена партнерська компанія може зменшити втрати, завдані професійним хейтером.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *