Небезпечне явище – хейт

Хейт – це не просто звичайні коментарі в мережі. Це безкорисні, неприємні, часто грубі та вульгарні висловлювання. Вони мають на меті засмутити, роздратувати та образити того, кому це пишуть. Багатьом такі думки байдужі. Проте інші сприймають це особисто. Тому хейт є небезпечним явищем. Він може досягати величезних розмірів і викликати проблеми, особливо у більш чутливих людей. Що таке мова хейту і як її розпізнати?

Хейт в Інтернеті – аналіз явища

Звідки взявся хейт? Його початки вбачаються в поширенні доступу до Інтернету. Мережа полегшила спілкування. Багато людей також думають, що вони анонімні в Інтернеті, що не є правдою. Звідси більше заохочення до висловлення власної думки, яка набуває неприємних і грубих форм.

Що таке хейт? Найчастіше це подається як вид дій, які свідомо завдають шкоди іншим людям. Його також визначають як форму використання звернення. Хейт прирівнюється до агресії. Це порушення правил культури мовлення – коментарі хейтерів часто містять ненормативну лексику та образливі вираження на адресу співрозмовників.

Джерела також наголошують на емоційному вимірі хейту. Це явище є результатом певних відчуттів. Це служить для того, щоб їх розбудити. Найпоширенішими є негативні емоції. Адже хейтер ображає адресата своїм коментарем. Він направляє йому негативні повідомлення. Ці думки мають на меті образити адресата, зробити йому прикро, боляче. Однак хейтер дуже часто таким чином дає вихід своїм негативним емоціям та почувається краще після написання неприємного коментаря. Таким чином, покращує своє самопочуття, коли когось ображає.

Чим характеризується хейт? Головною особливістю є безпідставні висловлювання. Хейтери не використовують аргументи для підтвердження своїх тверджень. Це порожні коментарі. Можуть бути особисті аргументи. Немає раціональної причини нападу, важко побачити щось, що насправді могло б спровокувати адресата, засмутити його.

Коментарі зазвичай анонімні. З цієї причини хейтери почуваються безкарними. Вони не пишуть з акаунтів, де є їхні справжні дані чи фото. Звідси великий прилив сміливості та бажання образити інших. Крім того, хейтер нехтує правилами мережевого етикету та етикету, некультурний, часто вульгарний. Повідомлення, які надсилає така людина, емоційно негативні, їх відрізняють погані наміри того, хто пише. Щобільше, цей вид діяльності також використовується під час хейтерський кампаній на партнерських платформах. Добре розвинену партнерську мережу також можна використовувати таким чином.

Критик … Висловлю свою думку

Критика асоціюється з чимось негативним. Однак не слід плутати це з хейтом. Мова не йде про те, щоб образити іншу людину, вказати на її помилки чи висміяти її зовнішність, навички, характер, сексуальну орієнтацію. Критика не включає коментарі щодо речей, на які критикована особа не має впливу.

Критика більше зосереджена на обговоренні проблеми. Важливо, що конструктивна критика – це не просто опис того, що хтось зробив не так. Так, вказівка ​​на суть проблеми має велике значення. Найголовніше, однак, те, що критик вкаже на можливі рішення.

Тож якщо хтось напише під фото в Instagram, що воно йому не подобається, тому що воно погано обрізане, він також додасть, як вирішити цю проблему. Суть критики – пропозиція, як розв’язувати проблему. Що також важливо, критика фокусується на діяльності, плодах праці, а не на самій людині.

Критика має, перш за все, конкретну мету і зміст. Критик дотримується фактів. Він дає поради, повчає, а потім висловлює критичні зауваження. Він не ображає – він поважає критикованого. Зберігає культуру мовлення, не поводиться непривітно. Він також містить деякі похвали у своїх заявах. Ці коментарі не завжди приємні, але не образливі.

Хейтер … я тебе ображу

Хейтер – протилежність критику. У його висловлюваннях немає порад щодо того, як покращити роботу чи поведінку людини, якій адресований коментар. Критика не має мети та сенсу. Це негативне висловлювання – просто щоб висловити своє негативне бачення.

Такий коментар часто стосується питань, які одержувач не може змінити, на які він не має впливу. Хейтер вказує на зовнішність, певні особливості. Така критика не вноситиме пропозицій щодо покращення, а якщо це зробить, то буде негативною.

Сама форма коментаря також матиме ознаки малокультурності. Може бути ненормативна лексика.

Сталкер … Я знищу тебе

Слово «сталкер» походить від англійського слова «stalk», що означає переслідувати. Означає людину, яка наполегливо переслідує когось. Цей контакт може бути як фізичним, так і онлайн.

Явище сталкінгу не нове, але з кожним роком кількість сталкерів зростає. Причиною цього є  розвиток Інтернету та нових технологій. Налагодження комунікації стало простіше.

Спочатку сталкінг стосувався лише домагань до відомих людей. Однак зараз це може торкнутися будь-кого. За визначенням, сталкер – це той, хто наполегливо і неодноразово переслідує іншу людину. Його мета – викликати психічний і фізичний дискомфорт. Він теж хоче уваги. Дії сталкера повинні повторюватись, щоб отримати це звання.

Сталкер може виконувати багато дій:

  • наполегливо контактувати, коли інша сторона цього не бажає,
  • стежити за людиною вдома, на роботі,
  • дзвонити, надсилати текстові повідомлення,
  • робити тихі дзвінки,
  • надсилати подарунки, квіти в настирливій формі,
  • підглядати
  • поводитись агресивно: нападати, красти, зламувати.

Сталкер робить ряд дій проти волі жертви. Це те, що відрізняє його від хейтера – він робить набагато більше, ніж просто публікує образливі коментарі в Інтернеті. Сталкер докучає, буває настирливим в різні способи. Він переслідує своїх жертв, часто в Інтернеті.

Однак може статися, що хейт перейде в  переслідування. Мова про те, коли часто лунають негативні коментарі про одну й ту саму людину. Коли хейтер починає писати нав’язливі повідомлення подібного характеру.

Сучасна загроза?

Хейт, з одного боку, не є небезпечним – зрештою, це просто неприємні коментарі. Однак слід враховувати, що не всі мають однаково високу стійкість до таких повідомлень. Багато людей сприймають негативні коментарі особисто. Вони б’ють по самооцінці. Вони можуть сильно зачепити. Сильний хейт часто призводить до трагедії.

Хейтинг не зовсім нове явище, але його поширеність зросла з розвитком Інтернету та поширенням доступу до нього. Це не просто неприємні коментарі. Це загроза, тим більше, що це явище стає все більш поширеним. У таких випадках компанії часто вдаються до допомоги професійних партнерських платформ, де професіонали знають, як створити рекламу яка відображає позитивний візерунок компанії.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *